Stichting Lochemse Kunstfactor

Koken - cursus en workshops door Hans Drijsen

Hans Drijsen is buitengewoon geïnteresseerd in eten en alles wat ermee te maken heeft. Verzorgen van goede gerechten, zonder poespas, eerlijk en heerlijk is voor mij een manier van leven.

De Indische keuken is altijd een van mijn favorieten geweest, wat gezien mijn Indische achtergrond niet zo vreemd is. Ik houd er van de smaken en geuren van de oosterse kruiden te gebruiken in mijn gerechten, die vaak een traditionele oorsprong hebben, maar door eigen inbreng een uniek karakter krijgen. Ik vind het fijn om mensen met de Indische keuken kennis te laten maken en te laten genieten van heerlijke, maar toch niet al te moeilijk te maken gerechten. Vaak hoor je dat men bang is dat Indisch eten enorm heet/scherp is of moet zijn. Die gedachte berust op een misverstand: we maken het eten net zo pittig (of juist niet) als jij dat wilt. Natuurlijk zijn er pittige gerechten, we noemen dat pedis, maar omdat we zelf koken, hebben we daar zelf wat over te zeggen en kunnen we gerechten wel kruidig, maar niet heet maken.

Er zijn ook lessen Italiaans koken voor beginners: ik ben al jaren fan van de Italiaanse gerechten en de cursus geeft me de gelegenheid om mijn kennis en ervaring over te brengen op enthousiaste cursisten.
Natuurlijk zijn de smaken van de Indische en de Italiaanse keuken volledig verschillend: dat maakt het voor mij juist spannend om in elke keuken volledig geconcentreerd te zijn! De Indische keuken is vooral gebaseerd op gebruik van veel kruiden, specerijen en bijzondere ingredienten die complexe smaken opleveren. De Italiaanse keuken daarentegen is vaak gebaseerd op "la cucina povera", de arme keuken, waarin heel pure smaken en een beperkt aantal, maar verse ingredienten op een geniale manier gekoppeld worden.

Ik beschik ik over een HACCP certificaat, waardoor ik op de hoogte ben van hygiene-eisen en u verzekerd bent van een veilige en verantwoorde maaltijd. Verder heb ik een diploma Sociale Hygiëne en een certificaat Allergenenbeheer.

Meer informatie over mijn kook-activiteiten staat op mijn site www.heerlijkverzorgdeten.nl. Bij Heerlijkverzorgdeten.nl ben ik thuiskok (zeg maar kok-aan-huis) en verzorg de catering bij u thuis met heerlijke diners of hapjes en kleine gerechten. Diners met vrienden of familiedagen worden makkelijk en super gezellig door geheel verzorgde maaltijden, waar u verder niets voor hoeft te doen. Naast Indische gerechten, kook ik ook graag en veel naar de mediterrane keuken, vaak Italiaans, maar soms ook met een andere inslag.

Verder zijn workshops Indisch koken, Italiaans koken en hapjes/antipasti maken mogelijk, in kleine groepjes waardoor een zeer persoonlijke en intensieve workshop gegeven kan worden. Heeft u geen tijd voor de cursus, volg dan bijvoorbeeld een van de workshops.

Cursus Indisch koken
Wilt u kennismaken met de veelzijdige en smakelijke Indische keuken?

In deze cursus van 6 (avond)lessen krijgt u uitleg over het gebruik van de Indische kruiden, hoe een Indisch menu er uitziet, welke basisgerechten er zijn en we maken samen een aantal eenvoudige maar smaakvolle gerechten. Aan het eind van de avond eten we de gemaakte gerechten samen gezellig op. Wat meenemen naar huis voor het thuisfront, de achterblijvers, kan natuurlijk ook.
In de cursus wordt de basis gelegd voor het zelf kunnen koken van een Indische Rijsttafel. Aan de orde komen het koken en gebruiken van rijst, het maken van een aantal eenvoudige hoofdgerechten, de bijgerechten en de desserts. Ondertussen komt het gebruik van Indische kruiden en de eetgewoontes aan de orde. Eigen voorstellen, vragen en ideeën voor de cursus zijn zeer welkom.
U zult merken dat Indisch koken eenvoudiger is en sneller gaat dan u denkt. Na afloop van de cursus kunt u zelf thuis voor uw gasten een smaakvolle Indische Rijsttafel maken waar iedereen van geïmponeerd zal zijn. Elke cursusavond krijgt u de recepten mee, zodat u er thuis zelf heerlijk mee kan koken. We starten rond 19.30 uur en eindigen om circa 22.00 uur.

De cursus is op woensdagavond en begint zodra er voldoende deelnemers zijn (circa 6). De cursuskosten bedragen € 125 inclusief BTW voor 6 lessen. Het grootste gedeelte van de te gebruiken ingrediënten voor de gerechten en maaltijden is daarin inbegrepen. In beginsel hoeft u zelf geen boodschappen of kookgerei mee te nemen.

Cursus Italiaans Koken voor beginners
In deze cursus van 6 (avond)lessen krijgt u uitleg over een Italiaans menu, welke basisgerechten er zijn en we maken samen eenvoudige maar smaakvolle gerechten. Aan het eind van de avond eten we de gemaakte gerechten samen gezellig op. Wat meenemen naar huis voor het thuisfront, de achterblijvers, kan natuurlijk ook.
We zullen antipasti maken, kleine hapjes die bedoeld zijn om juist de eetlust op te wekken. Verder maken we natuurlijk een eerste gang, waaronder zelfgemaakte pasta, de tweede gang met de hoofdgerechten en de daarbijbehorende bijgerechten, waarna we afsluiten met de desserts. Eetcultuur en gebruiken komen zeker aan bod.
De cursus bestaat uit 6 avonden, waarin de basis wordt gelegd voor het zelf kunnen koken van een Italiaanse maaltijd. Ik streef er naar om elke avond een min of meer volledig menu te kunnen behandelen.
Elke cursusavond krijgt u de recepten mee, zodat u er thuis zelf heerlijk mee kan koken. We starten rond 19.30 uur en eindigen om circa 22.00 uur.

De cursus is op donderdagavond en begint zodra er voldoende deelnemers zijn (circa 6). De cursuskosten bedragen € 125 inclusief BTW voor 6 lessen. Het grootste gedeelte van de te gebruiken ingrediënten voor de gerechten en maaltijden is daarin inbegrepen. In beginsel hoeft u zelf geen boodschappen of kookgerei mee te nemen.

Kook-workshops Indisch koken, Italiaans koken en hapjes/antipasti
Heeft u geen tijd voor een cursus die bestaat uit een aantal avonden? Maak dan gebruik van een van de persoonlijke en intensieve workshops.

Ik geef workshops Indisch koken, Italiaans koken en hapjes/antipasti maken. De eerste twee workshops duren circa twee-en-een-half uur, met daarin een pauze voor thee of koffie. De workshop hapjes/antipasti duurt circa twee uur.
Natuurlijk neemt u de recepten mee naar huis. Na afloop van de workshop kunt u de gerechten opeten of meenemen.

Tijdens de workshop bent u het vooral die aan het werk is, daardoor leert u beslist het meest! Natuurlijk ben ik er bij om te overleggen, te sturen en aanwijzingen te geven. Voor de workshop heeft u geen voorbereiding nodig of hoeft u ingrediënten in huis te halen: ik verzorg die zaken.

De workshop Indisch koken bestaat uit het maken van een aantal gerechten met vlees, kip en groenten. Natuurlijk komen ook bijgerechtjes en een nagerecht aan de orde. In feite kunt u na afloop al een kleine rijsttafel maken. De prijs voor deze workshop, in een groepje van maximaal 4 personen, is € 50 per persoon.

Bij de workshop Italiaans koken maken we een driegangen diner, bestaand uit 1 of 2 antipasti (een voorafje), een "primo piatto" (de eerste gang), een "secundo piatto" (het hoofdgerecht), een enkel bijgerecht voor bij de secundo en natuurlijk een "dolce", het dessert. Na afloop drinken we een heerlijk kopje espresso uit een moccatiere. De prijs voor deze workshop, in een groepje van maximaal 6 personen, is € 50 per persoon.

Bij de workshop hapjes/antipasti maken we een aantal hapjes en antipasti. Deze zijn erg gevarieerd en stellen u in staat een uitgebreid hapjes-buffet te maken. De prijs voor deze workshop, in een groepje van maximaal 6 personen, is € 35 per persoon.

De workshops worden in de keuken van de Lochemse Kunstfactor gegeven (Markt 3, Lochem) op vrijdagavond (vanaf 19.00 uur) of op zondagmiddag (vanaf 13.30 uur). Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan een workshop wel of niet doorgaan.

Heeft u andere wensen voor een van deze workshops of wilt u een eigen aangepaste workshop, bijvoorbeeld op uw eigen locatie? Neem dan contact met me op.