Stichting Lochemse Kunstfactor

Dichterbij de IJssel

 


De Dichterbij de IJsselroute gaat de laatste fase van voorbereiding in. 
Zo’n 30 beeldend kunstenaars en een 15-tal dichters werken mee.

Er zijn meer dan 50 locaties in de route, w.o. veel winkels, maar ook het Tramstation, de Bibliotheek, de Brink, de Zorgtuin, ’t Trefpunt, het Bosrestaurant in Joppe en een eigen expositie op het IJssel-thema in Galerij Lenten in Epse (7 juni t/m 14 juli), alsmede Museumcafé De Kribbe aan de overzijde van de IJssel in Wilp.

Bovendien telt de route 11 borden waarop gedichten gepubliceerd worden, waaronder drie gedichten van leerlingen van de J.A. de Vullerschool.

Er wordt ter gelegenheid van de route een boekje uitgegeven.

De openingsmanifestatie, waarvoor onze hartelijke uitnodiging, ligt op stoom en vindt plaats aan de boorden van de IJssel, bij het pontje aan de Veerweg, op zondag 26 mei 2013, vanaf 15.00 uur, met aansluitend nog een programma in de Zorgtuin. Mochten de weersomstandigheden de theatrale opening parten spelen, dan gaan we direct naar de Zorgtuin, verderop aan de Veerweg. Aldaar gelegenheid tot het bezichtigen van de eerste mini-expositie, afhalen van een present-exemplaar van het boekje, bestemd voor degenen die daarin zijn opgenomen met één of meer kunstwerken, c.q. één of meer gedichten. Ook bestaat de mogelijkheid meerdere exemplaren aan te schaffen voor € 10,- per stuk. Er is iets te drinken en er is een spel voor kinderen, die woorden mogen leggen met de letters van D.I.C.H.T.E.R.B.I.J.  D.E.  I.J.SS.E.L.

Hiervandaan kan ieder de route (5 km.) lopen naar het hart van Gorssel en terug, er zijn flyers met routebeschrijvingen beschikbaar. Daarnaast hebben Sjoeke Benoist en Angela M.B. Alink een extra inspirerende route bedacht van plm. 30 minuten (kan uitlopen).

De slotmanifestatie vindt plaats tijdens Buitenkunstig Gorssel op 23 juni 2013 om 16.00 uur bij het Tramstation. Bruno Prent zal daar met zijn hip-hop formatie Flow&Co een optreden verzorgen van ruim een half uur. Tevens dragen routedichters voor op die dag om 13.00, 14.00 en 15.00 uur; plaats Wereldwinkel, Hoofdstraat 43 E, Gorssel.

Nog meer activiteiten worden de komende vier weken aangeboden, zoals een concert + voordacht uit eigen werk door enkele dichters in de Tuin van het Noorsche Huis, dat 100 jaar bestaat (een beperkt aantal kaarten is nog verkrijgbaar bij de VVV-Gorssel), Marianne Sorgedragers geeft workshops haiku's schrijven in de Bibliotheek op zaterdag 1 juni van 10.30-12.30 uur of maandag 15.30-17.30 uur (aanmelden bij de Bibliotheek op werkdagen 9.00-17.00 uur; max. 8 personen per workshop), Open Tuin met eigen IJsselkunst van Marianne Gerestein, Veerweg 1 op zondag 16 juni. Meer informatie is te vinden op de websites www.VVVLochem.nl en www.Gorssel.nl

En, hier nog maar eens duidelijk gezegd: wij prijzen ons bijzonder gelukkig met ieders inbreng in de Dichterbij de IJsselroute, in het bijzonder onze adviseurs, dichters en kunstenaars, schrijvers en niet te vergeten onze Gemeente Lochem, het Fonds 1819, de Rabobank Graafschap-noord en de Stichting Boerboom - De Daas en vele anderen, die op enigerlei wijze bijdragen aan het welslagen. 

 
We zien de route en het boekje als een gezamenlijk kunstgeschenk aan Gorssel met de IJssel als onuitputtelijke bron van inspiratie.